Traductor

diumenge, 15 de juliol del 2012

Roma, ciutat eterna. Dia 1


Caòtica i insfestada de turistes, però amb molts més tresors dels que es poden copsar en només una visita. Per això, els enamorats de l'art i de la història haurien de visitar Roma moltes vegades i descobrir en cada viatge, perquè li diuen la ciutat eterna.


Arribada: Aeroport de Barcelona-El Prat a l'aeroport de Fiumicino. Un cop allà, es recomana el més fàcil és agafar el tren Leonardo Express, que arriba a l'estació de Termini en mitja hora. A l'estació es poden agafar busos, trens i taxis.

Transport: Roma és una ciutat bastant petita, així que recomano fer les visites en autobus (fixeu-vos-hi bé, ningú el paga!) o fins i tot les distàncies curtes a peu, tot i que el paviment de pedra no ajuda gaire a fer llargues caminades.


El nostre primer destí va ser el Monte Palatino i el Foro Romano. Si t'agraden les runes i la història antiga, aquest és el teu espai. El Foro Romano, no és només un, sinó que està creat sobre altres fòrums, com els fòrums imperials o Fori Imperiali, perquè els emperadors que s'anaven succeïnt els anaven modificant al seu plaer. És un lloc principal en la història de l'antiguitat tardana de Roma, però derruïda.

Des d'allà podem observar arquitectures com l'Arc de Septimi Sever, les Basíliques de Constantí i Magenci, o la Basílica de Santa Francesca Romana, (a la foto), però se'ns dubte el que més crida l'atenció només entrar per la Via Sacra, la principal via d'entrada al Fòrum, és l'Arco de Tito. Aquest és un arc commemoratiu que es va construir poc després de la mort de l'emperador Tito, on es recorden les seves gestes contra els jueus amb relleus esculpits a l'intradós de l'arc.


Per sortir del Foro i arribar al Colosseo i a l'Arco di Constantino, ho hem de fer a través de la Via Sacra.


És d'agrair que Roma sigui tan conscient de la importància que el seu patrimoni pugui arribar a quantes més persones millor. És per això que en la majoria d'edificis, museus i monuments, les persones dedicades a la feina o a l'estudi de l'art, la història o l'arquitectura, tenen entrada gratuïta o reduïda. Això sí, cal portar una acreditació.

El Coliseó és un amfiteatre que data del segle I. El nom li ve de l'estàtua que hi havia a la vora del Coloso de Nerón, dedicada a l'emperador Neró i que feia més de 30 metres, que actualment està destruïda. El Coliseo està obert per baix de manera que a part de passejar entre les grades, es pugui veure també on estaven les bèsties i els gladiadors esperant per sortir a lluitar. El Coliseo va ser el centre dels espectacles a l'imperi fins a l'edat mitjana, que va caure en desús. Aleshores, les seves pedres van ser utilitzades per a construir nous edificis a la ciutat, fins que la seva conversió en santuari cristià va aconseguir frenar l'espoli.


La vista més impressionant des de dalt del Coliseu és tot el Fòrum Romà, amb el magnífic temple de Venus i Roma en primer pla.


La veritat és que el Coliseu, els monument més conegut de Roma, és tot un negoci. A l'entrada, decenes de venedors t'esperen amb paradetes amb souvenirs, homes vestits de romans perquè et facis una foto amb ells, o com ens va passar a nosaltres, un home que feia una caricatura de perfil retallant en un minut.

Sortint del Coliseu i seguint la Via dei Fori Imperiali es pot observar el Foro di Traiano o Fòrum de Trajà des de fora. I tirant endavant s'arriba al monument a Vittorio Emmnuele II de la Piazza Venezia o el que a Roma és conegut com la màquina d'escriure.


A l'altra banda, trobem els Mercati Traiani o Mercats de Trajà, amb la Columna Trajana esculpida davant, que narra un parell de gestes de l'emperador esculpides en un fris que rodeja tota la columna, de 30 metres. Si arribeu tard i no hi podeu entrar, la simple vista amb els llums il·luminant l'edifici ja val la pena.


Per acabar, vam passar del Palatino al Monte Quirinale, on es troba la Fontana di Trevi, abans es trobava l'Acqua Virgo, una font que subministrava aigua a tota Roma, un punt neuràlgic de la ciutat, una obra enorme que et trobres sense esperar-ho en girar un carrer, i que et va deixa bocabadat. Cal tirar una moneda dins la font si es vol tornar a visitar Roma.


Pels voltants, es poden admirar els frescos de l'església de San Marcello al Corso, o veure l'arxiconeguda Accademia di San Luca, la primera escola de belles arts que volia que els estudiants deixessin de ser considerats artesans per passar a ser artistes.

3 comentaris:

Bleid ha dit...

buenas, quan de temps !!!
vam estar a Roma fa un parell de mesos i ens va encantar
felicitats per l'entrada
abraçades

Miguel Nonay ha dit...

Hola Elisabeth.

¿Qué tal todo?.

Roma es preciosa y no cansa volver una y otra vez.

Te adjunto el RSS de mi blog ya que he visto que no te actualiza desde hace un año, por lo que me temo que cuando cambié de servidor no te lo notifiqué o no te llegó.

Por si quieres actualizarlo este es el enlace RSS http://www.asaltodemata.com/feed/rss

Muchas gracias por tu apoyo y un fuerte abrazo..

Miguel Nonay

Elisabet R. Luján ha dit...

Bleid: estic intentant recuperar el bloc, i he començat per Roma, encara que vaig anar fa molts anys! Gràcies per passar, una abraçada!

Miguel: ya decía yo que hacía mucho tiempo que no escribías nada! Ahora mismo lo cambio, gracias por avisar!

Entrades més populars